top of page
ASH 25.jpg

Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn de Zweefvliegsectie van de Koninklijke Vliegclub Limburgse Vleugels te Zwartberg, een deelgemeente van de stad Genk. 

Het vliegveld van Zwartberg beschikt over een tarmac runway (Motorvliegers) van wel 800m en een even lange gras runway voor de Zweefvliegers.

 

Wie zijn wij niet?

Wij zijn zeker geen elitiair clubje. In principe is iedereen welkom bij ons. Je zou ons soms een "zootje ongeregeld" kunnen noemen. Van arbeider tot bediende, van kleine zelfstandige tot bedrijfsleider, van dokter tot zelfs militair en een paar wetsdienaars. Je vindt het allemaal - en nog veel meer - bij ons. In de club zijn we gewoon één groep zweefvliegfanaten & vrienden!


 

 Naast de Zweefvliegsectie bestaat de club uit nog twee andere secties:

  • Sectie - Motorvliegen

  • Sectie - Modelvliegen

 

Ook de LUAC (Leuvense Universitaire Aero-Club) beoefent haar zweefvlieg-activiteiten op het vliegveld van Zwartberg.

Daarnaast maakt ook Para Centrum Vlaanderen gebruik van het vliegveld. Ze vertrekken met hun vliegtuig(en) vanop het vliegveld, vliegen richting hun dropzone, droppen de parachutisten - die landen op een nabijgelegen veld, waarna het vliegtuig terugkeert naar het vliegveld & landt om de volgende lading para’s op te pikken. Door de vele activiteiten is het soms heel druk op het vliegveld. Om alles in goede banen te leiden hebben we ook een team van vrijwilligers dat in de weekends op onze verkeerstoren zit. Deze mensen geven informatie aan alle vliegtuigen die zich in ons circuit begeven om iedereen goed op de hoogte te stellen van de actuele activiteiten. 

 

Onze leeftijdsgroep situeert zich tussen 13 en 80 jaar. Op dit gebied zijn er ook nauwelijks limieten. De minimale leeftijd om te beginnen met zweefvliegen is ongeveer 13 jaar, wel moet je beschikken over de nodige verantwoordelijkheid, interesse & groepsgeest. In zweefvliegtuigen is het gewicht van de piloot zeer belangrijk! Om te beginnen met de opleiding moet je minimaal 35 Kg wegen, de minimum massa van de piloot is ongeveer 70 Kg, we lossen dit tekort aan gewicht op door loodblokjes te bevestigen onder de stoel van de piloot. De maximum leeftijd is niet begrensd. Om alleen te mogen vliegen moet je een periodieke medische keuring, speciaal voor het vliegen ondergaan, dit door een gespecialiseerde arts.

Veel mensen beginnen pas na hun 40ste of zelfs na hun (pré)pensioen aan een zweefvliegopleiding. Dit wil zeker niet zeggen dat zweefvliegen gemakkelijk is. Het is wel wat moeilijker dan autorijden, zowel de theorie- als de praktijkopleiding vergt wat inspanning en studeerwerk. Je zou het zo kunnen stellen: ben je op een leeftijd gekomen dat het autorijden niet meer zo vlot gaat, dan zal het niet gemakkelijk zijn om nog een zweefvliegbrevet te halen. Je kan het natuurlijk altijd eens proberen en zien of het lukt. 

 

Wat wel belangrijk is voor ons, is dat je je steentje bijdraagt tijdens de zweefvliegactiviteiten. Want zweefvliegen is een teamsport waaraan alle leden moeten bijdragen. Om maar een paar voorbeelden te geven; binnen- en buitenzetten van de vliegtuigen, overslepen van de toestellen, sleepkabels inhaken, tiplopen, wassen van de toestellen, ...

 

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen, of kom tijdens de periode april - oktober eens langs op een mooie woens-, zater-, zon- of feestdag. Een dag met enkele dikke cumuluswolken (ook gekend als schaapjes- of bloemkoolwolken) is geen enkel probleem, want daar houden zweefvliegpiloten net van! Het is onder deze wolken dat zich de thermiek (de "brandstof" voor zweefvliegtoestellen) bevindt.

Als je ons een bezoek brengt, meld je dan aan in het clubhuis aan de toog en vraag naar de zwevers. Als bezoeker mag je immers enkel onder begeleiding het vliegveld betreden.

 

Indien je geïnteresseerd bent kan je altijd eens langskomen voor een initiatievlucht, je inschrijven voor één van onze zweefvliegstages of deelnemen aan één van onze ‘Pilot for a day’-dagen.

bottom of page